50 megújuló állomás

50 megujulo header

A MÁV kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása. Ennek érdekében 2019-ben elindult a legforgalmasabb állomásokat érintő karbantartási program, melynek keretében több fővárosi és vidéki állomáson hajtottak és hajtanak végre karbantartási munkálatokat és komfortnövelő beavatkozásokat, annak érdekében, hogy az utazóközönséget kulturált állomási környezet fogadhassa.

Befejezett munkálatok 2019-ben

Miskolci-Tiszai pályaudvaron a B peron tetőszerkezete újult meg. A munkák során a perontető pilléreit, a födémszerkezetet megerősítették, a teljes felülettisztítást homokszórással végezték el, majd lefestették a perontetőt. Rugalmas és hatékony szigetelés készült a tetőfelületre, a vízelvezetési rendszer is megújult. A műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe véve korszerűsítették, a peronon lévő utastájékoztató berendezéseket is.

Megújult a B peron is

Átadás: 2019. október

Vecsés, Monor, Pilis és Szolnok állomásokon is befejeződött a vizuális utastájékoztatás fejlesztése. Az új vizuális táblák és új órák vezérlése központilag történik, biztosítva a valós idejű információk megjelenítését.

Átadás: 2019. december

Sárváron megújult az állomás teljes homlokzata, a fedett peron, mely magában foglalja a tetőszerkezet és a térburkolat cseréjét is, az utazóközönség kényelmét szolgáló új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Sárvár állomás

Átadás: 2019. december

Átadott helyszínek 2020-ban

Zuglóban elvégezték a perontetők karbantartási munkálatait. A perontető alatti peronrész teljes hosszában új díszburkolatot kapott. A tisztítás, korrózióvédelem és festés mellett megszépült a felvételi épület homlokzata. A tájékoztató táblákat lecserélték, továbbá új padokat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki.

Átadás: 2020. március

Zugló  
 

Kőbánya-Kispesten teljesen felújították a felvételi épületben található várótermet, a régi utas WC helyén új akadálymentes/női és férfimosdót alakítottak ki vandálbiztos szaniterekkel. Az állomáson az I., II., IV. és V. vágányok közötti peronok perontetővel fedett részei alatt az elhasználódott aszfaltburkolat helyett új aszfaltréteget terítettek le, valamint a peronokon lévő aknafedeleket is cserélték, és új peronbútorokat helyeztek ki. Négy rossz műszaki állapotú beton lépcsőkart is kicserélték. A váróterem, a peronok, a felüljáró és a pénztárak videómegfigyelő- és riasztórendszerét is kiépítetté.

Átadás: 2020. október

Kőbánya-Kispest_új pénztár

Zánkafürdőn a régi felvételi épület elbontását követően teljesen új 700 négyzetméteres fedett épület épült, amiben kétnemű és akadálymentes mosdót, valamint kezelői és üzemi helyiségeket is kialakítottak. Ezen túl a szintbeli közúti átjárót és a csatlakozó út egy szakaszát is átépítették, szélesítették a biztonságosabb átkelés érdekében.

Átadás: 2020. október

Nagymaros-Visegrád megállóhelyen a nyári utasváró teljes felújítása megvalósult, új padok és kukák kerültek kihelyezésre a várókban, illetve a peronokon, valamint elvégezték a korlátok cseréjét is.

Átadás: 2020. október

Nagymaros-Visegrad

Alsógöd megállóhely épületének felújítása során új vizesblokkot alakítottak ki, mely magában foglalja az akadálymentes mosdót is. Az épület homlokzata nyílászárók cseréjével megújult, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, kukákat helyeztek ki, és új, fedett kerékpártárolókat építettek ki.

Átadás: 2020. november

Szerencs állomáson megvalósult a felvételi épület karbantartása: a települési képhez illeszkedően megújult külső homlokzat, esztétikailag megszépült az épület. A pince szellőztetését is kialakították, így gátolva meg az épület vizesedését.  Ezeken felül a peront is felújították, a betonelemeket cserélték.

Átadás: 2020. december

Folyamatban lévő beruházások

Törökbálinton helyreállították a megsüllyedt peront a bal vágány mellett. A jobb peron mentén az új esőbeálló telepítéséhez kiszélesítik a töltést. Megújult a peronburkolat, illetve a felsővezetéki oszlopokat is kicserélték. A projekt keretében új növényzetet is telepítettek, és a zajvédőfalat is újjáépítették. A vízelvezető árok kialakítása, új esőbeállók telepítése az idei évben várható.

Várható befejezés: 2021. december

Sződ-Sződliget megállóhelyen felújítják a felvételi épületet, a homlokzat és az utasváró is megújul, a peronokon az aszfaltburkolat javítása mellett új padokat, kukákat helyeznek ki, a gyalogos aluljáró felújításának részeként a lépcsőket is javítják.

Várható befejezés: 2021. I. negyedév

Szod-Szodliget

Albertirsán a felvételi épület teljes homlokzata új külsőt kapott, új nyílászárókat építettek be. A gyalogos aluljáróba vezető két lépcsőkart újjáépítették, a fedetlen rámpák és lépcsőkarok teljesen új tartószerkezetű fedést kaptak. Az aluljáróban új világítási rendszert építettek ki. Az állomás területe is megszépült: új peronbútorokat, hirdetőtáblákat és hulladékgyűjtőket helyeztek ki. Az állomásépület előtti és az épület mögötti terasz burkolata megújult. A teljes utasforgalmi terület komplett építészeti, gépészeti és elektromos felújításon esett át. A régi utas WC helyén férfi és női mosdók mellett akadálymentes és vandálbiztos utasmosdót alakítottak ki.

Továbbá új biztonságtechnikai rendszert telepítenek és az épület homlokzati világítását is felújítják.

Várható befejezés: 2021. I. negyedév

Kőbánya alsón a perontető karbantartása, tartópilléreinek megerősítése, héjazatának részleges cseréje és az utastájékoztatási piktogramok megújítása valósul meg. Ezeken túl a peronburkolat és a lépcső karbantartását, valamint a műemléki jellegű utasforgalmi épület kőburkolatának és nyílászáróinak cseréjét is elvégzik a lapostető szigetelésével és a lépcsőfeljáró festésével együtt.

Várható befejezés: 2021. II. negyedév

50_megujulo_allomas_kobanya_also

Keleti pályaudvaron 2019-ben jelentős karbantartási munkálatokat végeztek el: májusban újraaszfaltozták a peronokat a csarnok egész területén, új, modern, ledes utastájékoztató kijelzőfalat telepítettek, korszerűsítették a térvilágítást, lebontották a használaton kívüli, egykori büféket, pavilonokat. A visszajelzések alapján letisztultabb, komfortosabb lett a Keleti pályaudvar, az elvégzett munkálatok pedig jelentős mértékben javították az ide érkező és innen induló vonatok menetrendszerű közlekedését, valamint a pályaudvar szolgáltatásainak színvonalát.

Keleti karbantartás 1 Szecsődi Balázs

Az akadálymentes utas WC külön projektben valósul meg. A kivitelezési munkák 2020 májusában kezdődtek el.

Várható befejezés: 2021. I. negyedév

Déli pályaudvaron az utasbiztonsági szempontból kiemelten fontos peronszinti mellvédfalat helyreállították, az utastájékoztató kijelzőket korszerűsítették, valamint az utasforgalmi terület vízszintes és függőleges burkolatainak tisztítását és javítását is elvégezték. A peronburkolatok jelentős része megújult, illetve új padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek ki, területhatároló kerítések karbantartása, mázolása és vágányvég ütközők festése megtörtént. Ezek a munkálatok 2020. augusztusában befejeződtek.

A metrószinten lévő leromlott állapotú álmennyezet bontását követően a födém alsó felületének javítását és tűzgátló bevonattal való ellátását követően új, kazettás rendszerű álmennyezet került beépítésre. Az aluljáró világítása is felújításra került, új, korszerű LED-es világítási rendszer létesült.

A pénztárcsarnok előtti fejperon részen az álmennyezet cseréje elvégzésre került.

Az 1. és 12. vágány melletti perontetőn az álmennyezet csere mellett a világítás felújítása is szükséges. Jelenleg a világítás tervezése zajlik, a kivitelezéshez szükséges álmennyezeti bontás és a betonjavítási munkák elkészültek. A világítási rendszer felújítása és az álmennyezet csere ezeken a szakaszokon 2021. év első félévben elkészül.

Deli Pu.  


A megújuló állomásokat az alábbi térképen tekintheti meg:

50 megujulo allomas

 

A fentieken túl több állomáson tervezik az új típusú utasbeállók telepítését2020/2021-ben várhatóan 20 helyszínen épülhet ilyen: Alsógalla, Bicske alsó, Dunakeszi, Erdőkertes, Felsőgöd, Felsőpakony, Gyál, Mezőkövesd felső, Rákospalota-Kertváros, Sülysáp, Szentmártonkáta, Szőlősnyaraló, Tápiószecső, Tóvároskert, Törökbálint, Újpalota, Vác-Alsóváros, Vecsés-Kertekalja, Vicziántelep.

P+R parkolók és B+R kerékpártárolók tervezése, kivitelezése

Befejezett munkálatok 2019-ben

2019-ben két helyszínen épült ki új parkoló: Veresegyházon 64 férőhelyes, valamint Kecskeméten 65 férőhelyes P+R parkoló és 100 férőhelyes kerékpártámasz. Pilisvörösváron 20 férőhelyes, Újszászon pedig 60 férőhelyes B+R kerékpártároló készült el.

Befejezett munkálatok 2020-ban

2020-ban Sződ-Sződligeten 20 férőhelyes, Nagymaros-Visegrádon 10 férőhelyes, Alsógödön 30 férőhelyes fedett kerékpártárolót alakítottak ki, Dunakeszi-Gyártelepen 33 férőhelyes P+R és 20 db B+R épült ki.

A MÁV állomásfejlesztési programjában számos további helyszínen tervezi P+R parkolók és B+R kerékpártárolók megvalósítását. A munkálatok több ütemben valósulhatnak meg.

Folyamatban lévő beruházások:

Agárdon, a vasútállomás mellett a 40 férőhelyes B+R parkoló épül.

Várható befejezés: 2021. I. félév  

Velencén 60 db kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló épül, valamint 18 db kerékpártárolására alkalmas bontott támaszt helyeznek ki.

Várható befejezés: 2021. I. félév

Gárdonyban 60 db kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló épül.

Várható befejezés: 2021. I. félév

Kápolnásnyéken 80 db kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló épül.

Várható befejezés: 2021. I. félév

Ceglédbercelen 45 gépkocsi parkolására alkalmas P+R és 60 kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló épül.

Várható befejezés: 2021. I. félév

Vecsésen 80 kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló épül.

Várható befejezés: 2021. I. félév

Gyömrőn 100 kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló épül.

Várható befejezés: 2021. I. félév

Pestszentlőrincen 60 férőhelyes B+R épül ki.

Várható befejezés: 2021. I. félév

Farmoson 40 kerékpár tárolására alkalmas új fedett tároló épül.

Várható befejezés: 2021. I. félév


Az új P+R és B+R parkolók helyszíneit az alábbi térképen is megtekintheti:

50 megujulo B+R

 

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon 50_allomas_terkep_20210211.pdf229.81 KB2021.04.21.
PDF ikon 50_allomas_terkep_pr_br_20210211.pdf148.8 KB2021.04.21.