Kerékpárszállítás külföldre

Kerékpáros utazásAmennyiben vonattal utazik, az egyik leginkább környezetbarát közlekedési módot választja – amivel  talán csak a kerékpározás kelhet versenyre. A kettő ráadásul előnyösen is kombinálható: több nemzetközi vonaton nemcsak utasainknak, hanem kerékpárjaiknak is kényelmes és biztonságos utazási lehetőséget kínálunk.

Fontos tudni, hogy kerékpárok szállítására nemzetközi forgalomban csak a kerékpárhelyekkel ellátott kocsival közlekedő járatokon van lehetőség. Egyes viszonylatokon egész évben, más útvonalakon pedig csak az év bizonyos időszakában, szezonálisan közlekedtetünk kerékpárszállító kocsit.

Nemzetközi vonatok kerékpárszállítási lehetőséggel

Kerékpár külföldre csak az alábbiakban felsorolt útvonalakon és vonatokon szállítható:

További rendelkezésig az IC 366/367 sz. Hargita vonat átmenetileg nem közlekedik!

Budapest – Győr – Bécs – Salzburg – München – Stuttgart - Frankfurt

valamennyi Railjet xpress

Budapest – Győr – Bécs – Salzburg – Innsbruck – Zürich

valamennyi Railjet xpress

Budapest – Párkány – Pozsony – Brno – Prága – Drezda – Berlin – Hamburg

valamennyi nappali EuroCity

Budapest – Szolnok – Nagyvárad – Kolozsvár – Csíkszereda – Brassó

Hargita InterCity

Budapest – Székesfehérvár – Veszprém – Zalaegerszeg – Muraszombat – Ljubljana (nyári szezonban: Postojna – Koper)

valamennyi vonat

Győr – Mosonmagyaróvár – Hegyeshalom – Bruck a.d. Leitha (– Bécs)

EURegio vonatok

Budapest – Párkány – Pozsony – Ostrava – Katowice – Krakkó

Báthory EuroCity

Nemzetközi kerékpárjegy

A kerékpárok szállításához érvényes nemzetközi menetjegy, nemzetközi kerékpárjegy és az esetek többségében kerékpárhely-foglalás szükséges

Nemzetközi kerékpárjegy nemcsak a Magyarországról kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatok célországaiba, hanem Belgiumba, Hollandiába, Luxemburgba és Dániába is váltható! Az ide közlekedő csatlakozó járatok kerékpárszállítási lehetőségeiről kérjük, tájékozódjon utazása előtt.

A nemzetközi kerékpárjegy ára egy útra 10 €. Magyarországról Horvátországba, Romániába, Szlovákiába és Szlovéniába kedvezményes, 5 €-s áron kínálunk kerékpárszállítási lehetőséget!

Magyarország és Ausztria között az EURegio Special menettérti jegyekkel, valamint hetijegyekkel a kerékpárszállítás díjmentesen lehetséges!

Kiegészítő szabályok a nemzetközi kerékpárszállításhoz

● A MÁV-START a kerékpárjegyhez kerékpárbizonylatot is kiad, amely tartalmazza a hozzá tartozó kerékpárjegy adatait, valamint az utas nevét és címét. A kerékpárbizonylatot a szállított kerékpáron el kell helyezni.

● A kerékpárjegy érvénytartama 4 nap. Egy kerékpárjegy legfeljebb két egymást követő díjmentes kerékpárhely-foglalás tartozhat.

● Ha az utas által használt menetjegy az útmegszakítást lehetővé teszi, és az utas az utazását úgyszakítja meg, hogy csak a következő napon utazik tovább, akkor – függetlenül attól, hogy a kerékpárjegy érvényessége még nem járt le – a továbbutazáshoz újabb kerékpárjegyet kell váltani. Nem minősül útmegszakításnak, ha az utazás csatlakozó vonat hiányában  a következő napon vagy az igénybevett éjszakai vonat érkezésének napján folytatódik.

●Magyarországon elektromos kerékpár és fekvőkerékpár  nem szállítható nemzetközi forgalomban, kerékpár-utánfutó pedig csak akkor, ha az gyermek szállítására szolgál. Más országokban a tandem (kétüléses) kerékpárok szállítására is lehetnek korlátozások.

● Tricikli és utánfutóval rendelkező kerékpár szállításához kettő darab kerékpárhelyet kell foglalni.

● A kerékpárt az utasnak saját magának kell a vasúti kocsiba be-, illetve onnan kirakodnia, valamint ott a kijelölt helyen a biztonságos elhelyezéséről gondoskodnia.

● Az utas által a kerékpáron hagyott csomagokért és tartozékokért (pl. lámpák, sebességmérő, pumpa) a vasúttársaságok nem vállalnak felelősséget.

Egyes vasutaknál további különleges szállítási feltételek lehetnek érvényben, ezekről kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken.

Összecsukható, illetve szétszerelt kerékpár kézipoggyászként szállítható bármely vonaton, amennyiben az a poggyásztartón, illetve az ülések alatt elhelyezhető.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 360 Ft