Fogyatékkal élők utazása külföldre

Fogyatékkal élő utasaink külföldi utazását lehetőség szerint akadálymentes kocsikkal, illetve a kísérőik számára nyújtott utazási kedvezménnyel igyekszünk megkönnyíteni. Fontos kiemelni, hogy a díjmentes utazás nem magát a fogyatékkal élő személyt, hanem annak kísérőjét illeti meg.

Kerekesszékes utasok

A kerekesszékes utasok egyes nemzetközi vonatokon a számukra kialakított kocsikban foglalhatnak helyet. Ezekben megfelelő, ablaknál elhelyezett és asztallal ellátott helyek találhatók a kerekesszék számára, a közeli konnektorokból pedig az akkumulátorok töltése is megoldható. A kocsiban természetesen akadálymentes WC található.

Akadálymentes kocsikkal közlekedő vonatok:

● valamennyi EuroCity vonat Párkány, Érsekújvár, PozsonyBrnoPrágaDrezda, Berlin és Hamburg felé;

● valamennyi Railjet xpress vonat BécsLinz, Salzburg, InnsbruckMünchenStuttgart, Frankfurt és Zürich felé;

● valamennyi EURegio vonat a Győr – Mosonmagyaróvár – Bruck a.d. Leitha – Bécs útvonalon.

A kocsik saját emelőberendezéssel rendelkeznek.

Igénybejelentést a szolgáltatásra az alábbi határidővel kérjük megtenni:

A segítségnyújtás iránti igényről legalább 48 órával annak szükségessége előtt értesíteni szükséges a vasúti társaságot. Amennyiben többszöri utazásra jogosító menetjeggyel rendelkezik az utas, elegendő egy értesítés, ha abban elegendő információ áll rendelkezésre a további utazások időpontjáról.

A szolgáltatás megrendelése történhet interneten, írásban és telefonon/faxon.

● A megrendelés e-mail címe: megrendeles [KUKAC] mav-start.hu

● Írásbeli megrendelés címe: MÁV-START Zrt. Üzemeltetési Szervezet, 1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.

● Telefonos megrendelés: 06 80 630-053 ingyenesen hívható telefonszámon adatainak meghagyásával.

A megrendelés megkönnyítéséhez a vasúti társaság megrendelő lapot tesz közzé a honlapján, amely tartalmazza az utazás megszervezéséhez szükséges adatokat. Az utas azonosító és értesítési adatait csak az első megrendeléskor kell megadni, további utazások esetén elegendő az adatokra történő hivatkozás. Ezen adatok megadása minden megrendeléskor kötelező.

A mozgáskorlátozott igazolvánnyal vagy ennek megfelelő hivatalos igazolással rendelkező kerekesszékes utasok kísérői több európai országában díjmentesen utazhatnak.

A kerekesszékes utasok valamennyi, a beutazott útvonalra érvényes és életkoruknak megfelelő kedvezményes menetjegyet megválthatják. Az esetlegesen kötelező helybiztosítást, felárat, illetve a fekvőhelyes-, vagy hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.

A kerekesszékes kísérői az alábbi országokban utazhatnak díjmentesen:

Magyarország, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia, Luxemburg, Németország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia

A kedvezmény felhasználási feltételei:

● A kerekesszékes utasnak és a kísérőjének együtt, ugyanazon a kocsiosztályon kell utaznia.

● A kísérő menetjegyének érvénytartama azonos a kísért kerekesszékes utas menetjegyével.

● A kerekesszékes utasnak magánál kell tartania mozgáskorlátozott-igazolványát (vagy az ennek megfelelő igazolást), és személyazonosító okmányát.

● Egy kerekesszékes utashoz legfeljebb egy díjmentesen utazó kísérő tartozhat, akinek alkalmasnak kell lennie arra, hogy számára fizikai, illetve tájékozódási segítséget nyújtson.

Vakok

A saját országukban kiállított vak-igazolvánnyal (vagy egy ennek megfelelő hivatalos igazolással) rendelkező vak utasokkal, egy kísérő vagy egy vakvezető kutya díjmentesen utazhat.

A vak utasok valamennyi, a beutazott útvonalra érvényes és életkoruknak megfelelő kedvezményes menetjegyet megválthatják. Az esetleges kötelező helybiztosítást,  felárat, illetve a fekvőhelyes-, vagy hálókocsi igénybevételét a kísérőnek is meg kell fizetnie.

A vakok kísérői a legtöbb európai országban díjmentesen utazhatnak. A kedvezményt nem biztosító országok köréről kérjük tájékozódjon utazása előtt! 

A kedvezmény felhasználási feltételei:

● A vak utasnak és a kísérőjének együtt, ugyanazon a kocsiosztályon kell utaznia.

● A kísérő menetjegyének érvénytartama azonos a kísért vak utas menetjegyével.

● A vak utasnak magánál kell tartania vak-igazolványát (vagy az ennek megfelelő igazolást), és személyazonosító okmányát.

● Egy vak utashoz legfeljebb egy díjmentesen utazó kísérő tartozhat, akinek alkalmasnak kell lennie arra, hogy számára fizikai, illetve tájékozódási segítséget nyújtson.

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 360 Ft