Családi és csoportos utazás

Családi utazás

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond? Ha vonattal utazik egyik sem gond - mivel a kedvező árak és a szolgáltatások minden korosztály számára jó választást jelentenek.

Úti élmények mindenkinek

Az utazást már a legkisebbek számára is megkönnyítjük, mivel a legtöbb vonaton bőven jut hely a babakocsik elhelyezésére, egyes vonatok WC-iben (jellemzően az akadálymentes utazásra alkalmas kocsikban) pedig pelenkázóasztal is található.

Az étkezőkocsikban a gyerekeket nemcsak az általuk kedvelt édességekel és italokkal várják, hanem kifejezetten az ő igényeiknek készült, játékos meglepetéseket is tartozó ajánlatokkal is.

Az éjszakai utazás gyerekekkel is kényelmes és biztonságos a fekvőhelyes- és hálókocsiknak köszönhetően. A fekvőhelyes kocsik 4-6 személyes fülkéi a nagyobb családoknak is kedvező megoldást jelenthetnek, különösen az egész fülke foglalását lehetővé tevő kedvező áron, amellyel már 199 €-tól is elérhető több nyugat-európai nagyváros az az egész család számára. Ha a kényelem is fontos, a saját mosdókagylóval és vetett ágyakkal felszerelt hálókocsi nemcsak a kisebb (1-3 fős) családoknak ideális választás, hiszen több hálófülke egybe is nyitható, így akár egyszerre hatan is utazhatnak együtt magasabb színvonalon.

Ülőhelyek gyerekekkel utazóknak

A Pozsonyon át Prágába közlekedő Metropolitan EuroCity-k 370-es kocsijában több fülke valamint a Railjet-ek 21-es kocsijának egyik végében lévő üléscsoport kifejezetten gyerekekkel utazók számára van fenntartva.Ezeken a helyeken az asztalokon társasjátékot találunk, a Railjet-eken pedig az ülések mellett a gyerekek számára TV-t helyeztek el, amelyen számukra filmeket vetítenek. Az itt történő elhelyezéshez csak a 3 €-s helyfoglalást kell megfizetni minden ülőhelyre.

   Családi szakasz és gyerekmozi a Railjet xpress vonaton Családi fülke a Metropolitan EuroCity vonaton

Kedvező árak kicsiknek és nagyobbaknak is

A 4 évesnél fiatalabb gyerekek – felnőtt kíséretében – ingyenesen utazhatnak az adott vasút hálózatán, amennyiben nem foglalnak el külön helyet. Ez azt jelenti, hogy a gyermek a kísérő ölében, vagy babakocsiban utazva teszi meg az utat, fekvőhelyes és hálókocsiban pedig egy másik, menetjegyet váltó utassal közös ágyat vesz igénybe. Egyes vasutak az ingyenes utazást magasabb korhatárig engedélyezik.

Ingyenes utazás eltérő felső korhatára
Magyarország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Csehország, Dánia, Finnország, Horvátország, Luxemburg, Montenegro, Németország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia 6 év
Svédország 7 év

A 4 évnél - illetve az előbb megadott eltérő korhatároknál - idősebb, de 12 évnél fiatalabb gyerekek számára a legtöbb menetjegyet kedvezményes áron lehet megvásárolni.

Számos vasútnál azonban a gyerekkor jóval tovább tart - így a kedvezményre jogosultság is. (A felső korhatár a gyerek azt a születésnapját jelenti, amelyen a kedvezményt már nem veheti igénybe.)

Kedvezményes utazás eltérő felső korhatára
Portugália 13 év
Magyarország, Montenegro, Románia, Szerbia 14 év
Ausztria, Németország 15 év
Dánia, Írország, Norvégia, Svájc, Szlovákia 16 év
Finnország 17 év
Csehország 18 év
Svédország 20 év

A gyerekkedvezmény általában az adott útvonalra szóló felnőtt menetjegy árának felét jelenti, de a START Europa ajánlat és egyes éjszakai vonatok esetében sokkal kedvezőbb és útvonalfüggetlen egységárat is.

Németországba és Svájcba a normál menetjegyet váltó szülők, vagy nagyszülők kíséretében utazó gyerekek ingyen utazhatnak.

10 évnél fiatalabb gyerekek csak felnőtt kíséretében utazhatnak külföldre, ha pedig az ennél idősebb gyerekek nem szüleikkel utaznak, rendelkezniük kell a szülők beleegyező nyilatkozatával, amely innen tölthető le.

Csoportos utazás

A csoportos kedvezmény a nagyobb családok, baráti társaságok, iskolai osztályok és más, nagyobb létszámban együtt utazók számára is kedvező megoldást jelent.

A kedvezmény legalább 6 - Franciaországban legalább 10 - személy együtt utazása esetén vehető igénybe amellyel a normál menetjegyek további 10-60 %-os kedvezménnyel vásárolhatók meg felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Egyes éjszakai vonatoknál a csoport létszámába kizárólag a felnőttek számolhatók bele, és ott a gyerekeknek további kedvezmény nem adható - ezeken a vonatokon azonban az általános- és középiskolás csoportok számára is kínálunk kedvező ajánlatot, amelyet a kísérő tanárok is igénybevehetnek!

A csoportos kedvezmény igénybevételi feltételei

● 10 főnél nagyobb csoportok utazása esetén a csoport kedvezményes szállítása csak az indulás előtt legalább 30 nappal bejelentett utazási szándék esetén garantálható biztosan

● a bejelentés után a csoportos jegyet az indulás előtt legalább 7 nappal előbb meg kell rendelni és legalább 3 nappal előbb ki kell fizetni.

● a csoportos menetjegyek visszaváltása legfeljebb az indulás előtt 3 nappal lehetséges

● a csoporthoz tartozó személyeknek a teljes útvonalon együtt, ugyanazokon a vonatokon kell utazniuk

● a csoportvezető felelős az utazási előírások betartásáért és a csoporttagok megfelelő viselkedéséért.

A gyerekekkel illetve csoportosan utazás további részletes szabályairól kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 360 Ft