Állatok és csomagok szállítása

Állatok szállítása

Együtt utazna kedvencével külföldre? Vonatainkon -  bizonyos feltételek mellett - ez is lehetséges.

Megfelelő zárható szállítóeszközben mind a kutyák, mind más kisebb, nem veszélyes állatok (pl. macskák, madarak) szállítása díjmentesen lehetséges.

A szállítóeszköz nélküli kutyák a vonatokon kizárólag pórázon és szájkosárral szállíthatók, és azokért az adott viszonylatra érvényes 2. osztályú normál menetdíj felét kell megfizetni - ha erre kedvezmény vehető igénybe, akkor a kedvezményes felnőtt ár feléért.

Állatok, különösen kutyák szállítása nem minden országban, illetve nem minden kocsiosztályon és komfortkategóriában engedélyezett, emellett az egy utas által szállítható állatok száma is korlátozott lehet. Az étkező- és bisztrókocsikba állatok bevitele minden esetben tilos.

Magyarországon 1. osztályú kocsiba csak zárt szállítóeszközben lévő állatok vihetők be, a MÁV-START fekvőhelyes- és hálókocsijaiban állatok szállítása nem megengedett,

A vakvezető - és egyes országokban az egyéb segítő - kutyák szállítása díjmentes, és azokra a korlátozások,tilalmak nem vonatkoznak.

Kézipoggyász és egyéb tárgyak, csomagok szállítása

A nemzetközi vonatokon az utasokhoz tartozó bőröndök, csomagok és nagyobb tárgyak – gyerekkocsik, tokban lévő hangszerek és egyes sporteszközök – szállítása ingyenesen, és formai követelmények nélkül lehetséges.

Minden utas legfeljebb 3 ilyen csomagot, tárgyat vihet magával. Egyes vasutaknál további méretbeli, és súlykorlátozások lehetségesek (pl. Ukrajnában), és bizonyos tárgyak  – pl. a szörfdeszka – szállítását a vasutak meg is tilthatják.

A tárgyaknak, illetve a csomagok tartalmának, valamint azok mennyiségének az érintett országok jogi előírásainak és esetleges vámszabályainak is meg kell felelniük. Veszélyes áruk szállítása esetén az erre vonatkozó különleges előírásokat is be kell tartani.

A csomagokat, tárgyakat úgy kell elhelyezni, hogy a többi utast ne zavarják, mozgásukat ne akadályozzák, valamint sem az utasokban, sem azok dolgaiban, sem pedig a járművekben ne okozzanak kárt. Ez célszerűen az erre szolgáló poggyásztartókon, az ülések alatt, esetleg a kocsik előterében lehetséges, de a nagyobb méretű tárgyakat ennek érdekében érdemes lehet becsomagolni, szétszerelni vagy összehajtani.

Veszélyes áruk szállítása esetén az erre vonatkozó különleges előírásokat is be kell tartani, amelyek itt tekinthetők meg.

Az állat- és csomagszállítás további részletes szabályairól kérjük, érdeklődjön elérhetőségeinken!

Aktuális euróárfolyam

A nemzetközi menetjegyek forintban vagy bármely nemzetközi pénztárunkban – a MÁV-START Zrt. által meghatározott alábbi árfolyamon – euróban is fizethetők. Ha nemzetközi utazásához több információt szeretne kapni, kérjük, hívja a MÁVDIREKT-et a +36 (1) 3 49 49 49-es számon, vagy keresse fel nemzetközi jegykiadó-helyeinket.

A nemzetközi jegyek vásárlásakor alkalmazott árfolyam: 

1 € = 360 Ft