Fontos tudnivalók

Mielőtt elindulna, kérjük, tájékozódjon honlapunkon vagy telefonon (MÁVDIREKT: +36 (1) 3 49 49 49) a kerékpárszállításra igénybe vehető vonatok menetrendjéről, tarifáiról és az útirányokról.

A kerékpárszállításra vonatkozó menetrendi jelölések

Ŏ Kerékpár nem szállítható.

Õ Kerékpár a vonaton a megjelölt helyen szállítható.

ư Kerékpár a vonaton a megjelölt helyen szállítható. Kerékpárhely foglalása kötelező.

Ʊ Kerékpárszállító kocsi közlekedik.

Ʋ Kerékpárszállító kocsi közlekedik. Kerékpárhely foglalása kötelező.

Ő Nemzetközi forgalomban kerékpár a vonaton a megjelölt helyen szállítható. Kerékpárhely foglalása kötelező. Belföldi forgalomban kerékpár nem szállítható.

2-2 darab kerékpár szállítható a menetrendben a fenti piktogramokkal nem jelölt vonatokon is – a kötelező ülőhely biztosítással igénybe vehető kocsi kivételével – a vonat első vagy utolsó másodosztályú peronján.

Kerékpárszállítás feltételei

Egy utas egy darab – legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos segítőmotorral felszerelt – kerékpárt vihet magával.

A 12 évesnél fiatalabb gyermek a kerékpárját csak felnőtt kíséretében viheti.

Ha a kerékpár kereke 20"-nál nagyobb, csak kerékpár-viteldíj megfizetése mellett, a kerékpárokra vonatkozó egyéb szabályok betartásával szállítható (akár össze van csukva, akár nem). A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja.

Minden 20", vagy annál kisebb kerékátmérőjű kerékpár, és az eredetileg egykerekűnek gyártott kerékpár (monocikli) – amennyiben a többi utast nem akadályozza – az étkező-, háló-, illetve fekvőhelyes kocsi kivételével a Ŏ jellel jelölt vonatokon is díjfizetés nélkül

  • a jármű utasterében csak összecsukva és becsomagolva szállítható;
  • a jármű peronján – összecsukhatóságtól függetlenül – csomagolás nélkül is szállítható;

A kerékpárok becsomagolásánál elegendő a szennyezést és sérülést okozni képes részek beburkolása.

A 14 év alatti gyermek a 20"-nál nem nagyobb kerékátmérőjű gyermekkerékpárját bármilyen vonaton a jármű utasterében díjfizetés nélkül szállíthatja, amennyiben a többi utast nem akadályozza.

Különleges kialakítású kerékpárok szállítása

Tandem-kerékpár csak a Ʊ Ʋ piktogrammal megjelölt vonatokon, a kerékpárszállító kocsiban szállítható, a többi vasúti kocsi egyéb tereiben (például első-utolsó kocsi előtere, többcélú tér) nem.

A tandem-kerékpárhoz egy kerékpárjegyet kell vásárolni.

Kerékpár-utánfutó a Ư ư Ʊ Ʋ piktogrammal megjelölt vonatokon, csak a kerékpárpiktogrammal megjelölt járműrészben szállítható. Csak kerékpárszállító kocsiban szállítható egynél több kerékpár-utánfutó. Egy utas csak egy kerékpár-utánfutót szállíthat, amennyiben kerékpárt is visz magával.

Kerékpár-utánfutót az utas menetjegyén és kerékpárjegyén felül váltott kettő darab további kerékpárjeggyel lehet szállítani. Tehát aki egy darab – 20”-nál nagyobb kerékátmérőjű – kerékpárt és egy darab utánfutót szállít, annak menetjegyén felül három darab kerékpárjeggyel kell rendelkeznie. Ez a szabály a kedvezményes kerékpárjegyre, a díjmentes kerékpárjegyre, a kerékpáros túrajegyre, a kerékpáros bérletre és a kerékpárhelyjegyre is alkalmazandó.

Csoportos utazás

A menetrendben Ʊ Ʋ piktogrammal jelölt vonatokat csoportoknak is ajánljuk.

Csoportos utazás esetén mindenképp kérjük a vasúttársaságot értesíteni, hogy – a rendelkezésre álló kapacitás függvényében – bővíteni lehessen adott vonaton a kerékpárszállítási kapacitást. A regionális vonalakon már 4 fő esetén is célszerű bejelenteni az utazást.

Csoportos kerékpárszállításnak minősül legalább 6 db kerékpár egy vonaton történő szállítása. Csoportos kerékpárszállítás kizárólag a tervezett utazás előtt legalább 7 nappal korábban a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőnél bejelentett és elszámolt csoportos utazás esetén kérhető, amennyiben az igény teljesíthető.

A további részletes feltételekről a területileg illetékes szolgáltatásértékesítőknél érdeklődhet.

BaM! BaM! BaM!

Letölthető dokumentumokMéretDátum
PDF ikon A kerékpártároló állvány használata 622.26 KB2014.09.04.
PDF ikon Kerékpárszállító kocsi ajtajának használati útmutatója1012.78 KB2014.10.02.