Duális képzés

dualiskepzesA MÁV az alábbi egyetemekkel közösen hirdet duális képzési lehetőséget:

Dunaújvárosi Egyetem  

 • gazdaságinformatikus alapképzési (BSc) szak
 • gazdálkodási és menedzsment alapképzési (BSc) szak
 • gépészmérnöki alapképzési (BSc) szak
 • mérnökinformatikus alapképzési (BSc) szak

Széchenyi István Egyetem  

 • építőmérnöki alapképzési (BSc) szak
 • közlekedésmérnöki alapképzési (BSc) szak
 • villamosmérnöki alapképzési (BSc) szak

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

 • villamosmérnöki mesterképzési (MSc) szak

Miért válaszd a duális képzést és a MÁV-ot?

 • a képzés teljes ideje alatt havi juttatásban részesülsz, amely hozzájárul anyagi függetlenségedhez
 • az egyetemi és a vállalati időszakok előre megtervezettek, ezáltal kiszámítható időbeosztásod lesz
 • tapasztalt vállalati mentor segíti a szakmai munkádat
 • amit az elméletben megtanulsz, abban itt tapasztalati tudásra tehetsz szert
 • érdekes és kihívást jelentő projektekben vehetsz részt
 • rendszeresen visszajelzést kapsz a teljesítményedről
 • megismerheted az egyik legnagyobb hazai nagyvállalat működését
 • diplomád megszerzését követően csatlakozhatsz a MÁV Pályakezdő Diplomás Programjához

A duális képzésben részt vevő hallgatók a szakmai gyakorlati időszak alatt megismerkednek a vállalat munkafolyamataival, megfelelő gyakorlati tudást szereznek szakterületükön, a képzést követően pedig munkavállalóként csatlakozhatnak a szakmai gyakorlati helyet biztosító vállalathoz.

Hogyan tudsz jelentkezni a duális képzéseinkre?

Az e-felvételi rendszerben tárgyév február 15-ig jelentkezned kell az érintett egyetem duális képzésben induló szakára, majd ahhoz a vállalathoz is be kell nyújtanod a pályázatodat, amelyiknél duális hallgató szeretnél lenni. 

A vállalati jelentkezésed beadását követően egy többkörös kiválasztási folyamat részese leszel, melynek részét képezi egy interjú és orvosi alkalmassági vizsgálat is.

Csatlakozz hozzánk és vegyél részt te is a vasút fejlesztésében és korszerűsítésében!

Ismerd meg a MÁV Zrt. felsőfokú duális képzési programjának keretében választható szakokat
Építőmérnöki alapszak (BSc) - Széchenyi István Egyetem

A MÁV Zrt. Miskolc Pályavasúti területi igazgatóság, Területi pályalétesítményi osztályán a duális hallgató megismerkedik a Pályafenntartási szervezet felépítésével, a vasúti pályának és tartozékainak üzemeltetéséhez, illetve karbantartásához kapcsolódó technológiákkal, munkafolyamatokkal, eszközökkel, valamint a belső szakmai utasításokkal.
Duális szakmai gyakorlat helye: Miskolc

A MÁV Zrt. Miskolc Pályavasúti területi igazgatóság, Ingatlankezelési és zöldterület karbantartási osztályán a duális hallgató részt vesz az épületek és építmények állagának vizsgálatában, vizsgálati eredmények rögzítésében és nyilvántartásában, épületállomány kezelésében, hibaelhárítási, karbantartási és felújítási munkákkal kapcsolatos ügyek intézésében.
Duális szakmai gyakorlat helye: Miskolc

A MÁV Zrt. Szeged Területi Pályalétesítményi osztályán a duális hallgató a híd-, és alépítményi műtárgyak, az üzemeltetésükhöz, karbantartásukhoz kapcsolódó technológiák, munkafolyamatok, eszközök megismerésével fog foglalkozni.
Duális szakmai gyakorlat helye: Szeged

A MÁV Zrt. Békéscsaba Pályafenntartási főnökségen a duális hallgató a vasútépítés-, és fenntartáshoz kapcsolódó műtárgyak, technológiák, munkafolyamatok, eszközök megismerésével fog foglalkozni.
Duális szakmai gyakorlat helye: Békéscsaba

Közlekedésmérnöki alapszak (BSc) - Széchenyi István Egyetem

A MÁV Zrt. Miskolc Pályavasúti területi igazgatóság, Forgalmi csomóponti főnökségén a duális hallgató üzemmérnöki, állomásfőnöki feladatok ellátását végzi, állomási technológiákat ismer meg illetve üzemi terveket és informatikai rendszerek használatát sajátítja el.
Duális szakmai gyakorlat helye: Miskolc

A MÁV Zrt. Miskolc Pályavasúti területi igazgatóság, Füzesabony Forgalmi csomóponti főnökségén a duális hallgató üzemmérnöki, állomásfőnöki feladatok ellátását végzi, állomási technológiákat ismer meg illetve üzemi terveket és informatikai rendszerek használatát sajátítja el.
Duális szakmai gyakorlat helye: Szerencs

A MÁV Zrt. Szombathely Pályavasúti területi igazgatóságán a duális hallgató megismeri a forgalmi szakszolgálathoz kapcsolódó feladatokat és munkaköröket. Az állomásfőnök mentorálásával részletesen belelát az állomásfőnök, a forgalmi üzemmérnök és a forgalmi technológiai szakelőadók munkájába.
Duális szakmai gyakorlat helye: Celldömölk

Mérnökinformatikus alapszak (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV Zrt. Budapest Nyugat Biztosítóberendezési főnökségén a duális hallgató megismerkedhet a biztosítóberendezések vizsgálatával, diagnosztikájával, üzemeltetésével.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

Villamosmérnöki alapszak (BSc) - Széchenyi István Egyetem

A MÁV Zrt. Miskolc Pályavasúti területi igazgatóság, Ingatlankezelési és zöldterület karbantartási osztályán a duális hallgató az épületek és építmények érintésvédelmi jegyzőkönyveinek kiértékelésébe, árajánlatok kidolgozásába és megküldésébe, nyilvántartások vezetésével ismerkedhet meg.
Duális szakmai gyakorlat helye: Miskolc

A MÁV Zrt . Szombathely Pályavasúti területi igazgatóság, Felsővezetéki szakasz duális hallgatója a felsővezetékes szakterületen, a felsővezeték rendszerek tervezési metódusaiba, típusaiba, esetlegesen előforduló hibáiba, azok bekövetkezése előtti tevékenységek tervezésebe, a várható hibák csökkentésébe, a karbantartási tevékenységek szervezésébe, tervezésébe nyerhet betekintést.
Duális szakmai gyakorlat helye: Veszprém

A MÁV Zrt. Szombathely Pályavasút területi igazgatóság, Távközlési területi mérnöki szakasz duális hallgatója a távközlési hálózatok üzemeltetésével ismerkedik meg.
Duális szakmai gyakorlat helye: Celldömölk

A MÁV Zrt. Távközlési Erősáramú Biztosítóberendezési Igazgatóság, Szeged – Rókus Erősáramú főnökségen a duális hallgató a vasúti közlekedés biztonságát szolgáló energiaellátási, váltófűtési, térvilágítási berendezések és készülékek üzemeltetésének és karbantartásának feladataival ismerkedhet meg.
Duális szakmai gyakorlat helye: Szeged

A MÁV Zrt. Távközlési Erősáramú Biztosítóberendezési Igazgatóság, TEB Osztály Erősáramú Főnökségén a duális hallgató a vasúti villamos vontató járművek energiaellátását biztosító 120/25 kV-os alállomási berendezések és mechanikus berendezések karbantartásával és üzemeltetésével ismerkedhet meg.
Duális szakmai gyakorlat helye: Szeged

A MÁV Zrt. Budapest Kelet Távközlési erősáramú biztosítóberendezési igazgatóság, Biztosítóberendezési főnökségen, a duális hallgató megismerkedik a Budapest Kelet Biztosítóberendezési Főnökség működési területéhez tartozó biztosítóberendezések és eszközök üzemeltetéséhez kapcsolódó, mérnöki szintű vizsgálatokkal, a berendezések minősítésének feladataival, a biztonsági és a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányítási jellemzőivel, és azok koordinációs feladataival, a folyamatos és biztonságos vasútüzem fenntartásának szempontjából.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Távközlési erősáramú biztosítóberendezési igazgatóság, Budapest Nyugat Biztosítóberendezési főnökségen a duális hallgató megismerkedik a Budapest Nyugat Biztosítóberendezési Főnökség működési területéhez tartozó biztosítóberendezések és eszközök üzemeltetéséhez kapcsolódó, mérnöki szintű vizsgálatokkal, a berendezések minősítésének feladataival, a biztonsági és a szükséges műszaki intézkedések végrehajtásának irányítási jellemzőivel, és azok koordinációs feladataival, a folyamatos és biztonságos vasútüzem fenntartásának szempontjából.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

Villamosmérnöki mesterszak (MSc) – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A MÁV Zrt. Távközlési Erősáramú Biztosítóberendezési Igazgatóság, Infokommunikációs és technológiai rendszerek főigazgatóság, Erősáramú osztályán a duális hallgató a vontatási alállomások elméleti és gyakorlati üzemeltetési kérdéseinek alapjaival fog megismerkedni a beruházások, anyagellátás, üzemeltetés, mérések, diagnosztika témaköröket érintően.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Távközlési erősáramú biztosítóberendezési igazgatóság, Energiaellátási főnökségen a duális hallgató megismerkedhet a térvilágítási, váltófűtési illetve energiaellátási szakterület üzemeltetés, karbantartás, hibaelhárítási feladataival. Betekintést nyerhet továbbá a vállalatirányítási szoftverek és egyéb működést támogató térinformatikai rendszerek működésébe. Megismerheti a váltófűtő távfelügyeleti rendszer és a térvilágítási távfelügyeleti rendszert, illetve közreműködhet a jövő technológiájának számító vonat által vezérelt térvilágítási berendezések bevezetésében.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

A MÁV Zrt. Távközlési Erősáramú Biztosítóberendezési Igazgatóság, Területi TEB Osztályán a duális hallgató elsajátíthatja a kiviteli tervek véleményezését, bekapcsolódhat a műszaki és karbantartási tervek véleményezésébe és összeállításába.
Duális szakmai gyakorlat helye: Budapest

Felmerülő kérdéseidet a dualis [KUKAC] mav.hu e-mail címen várjuk.

Ismerd meg a MÁV-START Zrt. felsőfokú duális képzési programjának keretében választható szakot
Gépészmérnöki alapszak (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV-START Zrt. mint személyszállító leányvállalat naponta közel 3000 vonatot közlekedtet, éves utasszáma megközelíti a 142 millió főt. A MÁV-START Zrt. ezen kívül jelentős vontatási szolgáltatást is biztosít a piacon, továbbá vasúti járművek karbantartásával és javításával is foglalkozik.

Ha szeretnél csatlakozni és friss diplomásként gyakorlati tapasztalattal is rendelkezni, akkor a duális képzés kiváló lehetőség számodra. E képzési forma során egyetemi tanulmányaid mellett a vállalati partnernél tapasztalatot is szerezhetsz.

A MÁV-START Zrt.-hez gépészmérnöki szakra jelentkezők megismerhetik a járműbiztosítási igazgatóságok (elsősorban Szeged) munkáját, a vontató és vontatott járművek karbantartási feladatait, a munkafolyamatok szervezését, ellenőrzését, irányítását. A gyakorlat alatt alapvető ismereteket szerezhetnek egy nagyvállalat működéséről, az emberi munka megkönnyítéséről, a gépek és gépészeti berendezések üzemeltetéséről és fenntartásáról.

Felmerülő kérdéseidet a dualis [KUKAC] mav-start.hu e-mail címen várjuk.

Ismerd meg a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. felsőfokú duális képzési programjának keretében választható szakot
Mérnökinformatikus alapszak (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

Azoknak a hallgatóknak, akik a MÁV Szolgáltató Központ Zrt.-hez jelentkeztek duális képzésre mérnökinformatikus szakon, lehetőségük nyílik betekintést nyerni az IT szektorban több mint 25 éves tapasztalattal rendelkező Információs és technológiai szolgáltatások üzletágunk mindennapi feladataiba.

Kollégáink 12 nagy megrendelőnket szolgálják ki a végponti eszközök üzemeltetésétől, az adatközponti szolgáltatásokon keresztül az alkalmazásfejlesztésig és a vállalatirányítási rendszerekig. Országos a lefedettségünk, 7/24 órás központi ügyfélszolgálatunk biztosítja megrendelőink számára a mindig megfelelő informatikai szolgáltatást.

A duális képzésben résztvevők megismerkednek a MÁV-Volán-csoportban alkalmazott és működtetett informatikai technológiákkal, az ügyviteli rendszerekkel, az azok fejlesztésével, működtetésével kapcsolatos feladatokkal. A gyakorlat alatt Te is alapvető ismereteket szerezhetsz a rendszer-, infrastruktúra-, hálózatüzemeltetési tevékenységek, szoftverfejlesztési és rendszertervezési feladatok, az üzleti elemzés, szakértői közreműködés, és döntés-előkészítés tevékenységek ellátásában nagyvállalati keretek között.

Felmerülő kérdéseidet a dualis [KUKAC] mav-szk.hu e-mail címen várjuk.

Ismerd meg a MÁV FKG Kft. felsőfokú duális képzési programjának keretében választható szakokat
Gépészmérnök alapszak (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV FKG Kft. Műszaki Igazgatóság Gépészeti főmérnökségén a duális képzésben résztvevő hallgató megismerkednek a gépészmérnöki általános alapismeretek mellett, a MÁV Csoport leányvállalatainál használt pálya, illetve felsővezeték javító-építő munkagépek karbantartásával, javításával, alkatrészgyártásával.

Az értékteremtő folyamat elemeivel, (jármű alkatrész tervezés, gyártás tervezése, gyártás irányítás, szerelés, tervszerű karbantartás) azok ütemezésével.

Használható tudást, tapasztalatot szerezhet a műhelyi munka operatív irányításában, kivonuló szervízcsapatok munka szervezésében, az Integrált vállalatirányítási rendszerek kihívásait teljesítő mérnöki munkavégzésben. Az itt megszerezhető általános és szerteágazó gépészmérnöki ismereteket, speciális területre - vasúti munkagépekre – vonatkozó tudással is kiegészíthetik.

Duálisképzés helye: Jászkisér

Gazdálkodási és menedzsment (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft alapvető célja a MÁV Zrt. kezelésében lévő magyarországi vasúti pálya tervezhető karbantartási és felújítási, egyedi felújítási munkáinak végrehajtása, illetve az ehhez kapcsolódó vasútépítő, vágány és kitérő szabályozó nagygépek üzemeltetése. Ezen túlmenően a vasúti pályához kapcsolódó járművek, gépek karbantartása, felújítása és gyártása is nagy jelentőséggel bír. Jelszava: Felelősséggel a jövő vasútjáért!

A MÁV FKG Kft-nél eltöltött szakmai gyakorlati időszak lehetőséget nyújt arra, hogy a tanrendnek megfelelő elméleti tudását átültetve valós környezetbe megtanulja megismerni és elhelyezni a Társaságot a külső piacon, megtapasztalja a vállalat működését és belső társszervezetek együttműködését, azok irányítását. A folyamatelvű működés közben megismerheti a pályavasúti-, híd-, magasépítési-, gépészeti, gyártási, gépüzemeltetési szakmacsoportokhoz kapcsolódó adminisztratív feladatokat, szervezetek közötti együttműködést és folyamatok irányítását, betekintést nyerhet a műszaki (építési és termelési) tevékenység eredményeinek értékelésében és elemzésében, részt vehet a mindennapi munkában.

Gazdaságinformatikus (BSc) – Dunaújvárosi Egyetem

A MÁV FKG Kft. Magyarország jelentősebb vasúti pálya csomópontjaiban található divízió központjainak irányításával karbantartási és felújítási, illetve egyedi felújítási vasúti pálya- és hídmunkák végrehajtása történik, valamint a Magasépítési Iroda égisze alatt a MÁV Zrt. tulajdonában lévő épületek felújítása, karbantartása, valamint B+R kerékpártárolók telepítése is. A jászkiséri székhelyen a vasútépítő, vágány és kitérő szabályozó nagygépek és közúti járművek üzemeltetése, a gépészeti tevékenység keretében pályavasúti nagygépek, kisgépek és járművek karbantartása, felújítása, korszerűsítése, átépítése, tervezése és gyártása valósul meg. Gépészeti egységeink képesek a MÁV-Volán-csoport kiszolgálásán túl külső piaci megrendeléseket is teljesíteni fémipari megmunkálás, gyártás tekintetében.

A MÁV FKG Kft-nél eltöltött szakmai gyakorlati időszak lehetőséget nyújt arra, hogy a tanrendnek megfelelő elméleti tudását átültetve a mindennapos valós környezetbe lássa, feltárja a valós üzleti folyamatokban rejlő problémákat, megértse azt, kimutassa és felszámolására megoldási javaslatokat terjesszen elő. A gyakorlat segít benne, hogy képessé váljon az értékteremtő folyamatokat támogató informatikai megoldásokat menedzselje, az informatikai rendszerek és információtechnológia korszerű lehetőségeit kihasználva növelje a szervezetek tudásbázisát és üzleti intelligenciáját, az informatikai lehetőségek segítségével a folyamatok és technológiák együttműködésének modellezésére, a folyamatok szabályozására és tervezésére, a problémák feltárására, definiálására, az alkalmazások fejlesztésére való javaslattételre, működtetésére és az elvárt minőség felügyeltére.

Felmerülő kérdéseidet a dualis [KUKAC] fkg.hu e-mail címen várjuk.