2013. május 1. | Hír

Gyorsvonati pótjegy bevezetése 2013. május 15-től

Frissítve 2013. május 14-én. A közösségi közlekedési rendszer korszerűsítésével összefüggésben a menetrendben meghirdetett feláras vonatok száma 2013. május 15-étől növekszik. E vonatok használatához a MÁV-START Zrt. rugalmasan felhasználható, a jelenleg ismert IC- pót- és helyjegynél olcsóbb, új, gyorsvonati pótjegy elnevezésű felárat vezet be.

A gyorsvonati pótjegy

2013. május 15-től a menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok igénybevétele esetén gyorsvonati pótjegy váltása kötelező.

A gyorsvonati pótjegy ára kilométer övezetenként változik, összege a Vasúti Menetdíjtáblázatok I. kötetében kerül meghirdetésre. A megvásárolt gyorsvonati pótjeggyel – annak viszonylatán és érvénytartamán belül – bármely gyorsvonati pótjegy-köteles vonat igénybe vehető.

A gyorsvonati pótjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra szóló menetjegy érvénytartamával. Ha az utas 100 km távolság alatti viszonylatra érvényes gyorsvonati pótjegyével tárgynapon éjfél előtt kezdi meg az utazást, az a következő nap 3:00 óráig érvényesen felhasználható.

Felhasználási szabályok

A gyorsvonati pótjegy nem vonathoz kötött és nem jelenti az ülőhely biztosítását. A gyorsvonati pótjeggyel az útmegszakítás az általános szabályok szerint megengedett. Élőállat- és kerékpárjegyhez, valamint kutya- és kerékpárbérlethez gyorsvonati pótjegyet nem kell váltani.

A gyorsvonati pótjegy az általános szabályok szerint kiegészíthető, részben- vagy egészben visszatéríthető.

A gyorsvonati pótjegy a vonaton az általános szabályok szerint elszámolható, hiánya esetén az elégtelen menetjegyre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. Ha felszállási helyén nem volt jegykiadás, az utas a gyorsvonati pótjegyet a vonaton a teljes utazási viszonylatára pótdíj megfizetése nélkül vásárolhatja meg.

Utazás gyorsvonaton Budapesten és a budapesti elővárosban

Budapest-bérlettel a gyorsvonati pótjegy-köteles vonatok igénybe vehetőek, de a gyorsvonati pótjegyet meg kell váltani. Aki Budapest-bérlettel és csatlakozó (MÁV-START-) bérlettel is rendelkezik, az utazás Budapesten kívüli viszonylatán mentesül a gyorsvonati pótjegy váltásának kötelezettsége alól, ha mindkét bérletét felmutatja, tehát Budapest közigazgatási határán belüli utolsó állomás és a budapesti kiindulási vagy célállomása között kell gyorsvonati pótjegyet váltania. Aki Budapest-bérlettel és csatlakozó menetjeggyel rendelkezik, az az utazás teljes – gyorsvonattal érintett – viszonylatára köteles gyorsvonati pótjegyet váltani.

Mentességek

Gyorsvonati pótjegy megváltása nélkül utazhat:

·        a nemzetközi menetjeggyel rendelkező utas,

·        a FIP (nemzetközi menetkedvezményi egyezség) okmánnyal rendelkező utas (de a FIP igazolvány önmagában nem minősül nemzetközi menetjegynek),

·        a havi vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel rendelkező utas,

·       az 1 és 2 számjeggyel kezdődő sorszámú vasúti utazási igazolvánnyal  és az „A” és „B” sorozatú ideiglenes vasúti utazási igazolvánnyal rendelkező utas,

·        a felmutatóra szóló szabadjeggyel és vasutas IC kártyával rendelkező utas,

·        a 3 éven aluli gyermek, ha külön ülőhelyet nem foglal el,

·        a hadirokkantak utazási kedvezményére jogosult,

·        az országgyűlési és európai parlamenti képviselő, amennyiben rendelkezik a MÁV-START által kibocsátott Országgyűlési képviselői éves bérlettel, 

·        a START Klub, START Klub Bónusz, START Klub VIP vagy START Klub Prémium kártyával rendelkező utasok, továbbá azok, akik a kártyabirtokosokkal szombaton utaznak együtt (ún. szombati kedvezmény),

·        Balaton Mix jeggyel rendelkező utas (a kapcsolódó 50%-os alkalmi menettérti jegy esetében az utas nem mentesül a gyorsvonati pótjegy megváltása alól!).

Nem kell gyorsvonati pótjegyet vásárolni azoknak az utasoknak sem, akik az alábbi viszonylatokon belül utaznak:

·        Püspökladány – Biharkeresztes,

·        Békéscsaba – Lőkösháza,

·        Nyíregyháza – Záhony.

Az e-ticket rendszerben kioszkos jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak gyorsvonati pótjegyet csak 2013. június 1-jétől kell vásárolniuk.

Kedvezményes gyorsvonati felár-bérlet

A 65 év felettiek és a 6 év alattiak kedvezményes gyorsvonati felár-bérletet vásárolhatnak, melynek 30 napos érvénytartamán belül gyorsvonati pótjegy váltása nélkül utazhatnak. A kedvezményes gyorsvonati felár-bérlet csak pénztárban vásárolható, érvénytartama a 30 napos bérletével egyezik meg, nem visszatéríthető.

Átalány-kártérítés

A gyorsvonati pótjegy-köteles vonat késése esetén a gyorsvonati pótjeggyel rendelkező utas átalány-kártérítésre jogosult. Az átalány-kártérítési igényhez csatolni kell a jegyvizsgáló által kiadott késési igazolást, amely azt bizonyítja, hogy az utas ténylegesen a késett vonattal utazott; késési igazolás nélkül, de a késett vonaton érvényes és kezelt gyorsvonati pótjegy alapján az átalány-kártérítés a vonat tényleges érkezésétől számított 1 órán belül teljesíthető. Az átalány-kártérítés mértéke a gyorsvonati pótjegy-köteles vonat 30-119 perc közötti késése esetén a menetjegy árának 25%-a, 120 percet elérő vagy meghaladó késés esetén 50%-a.

Átmeneti szabályok

2013. július 31-éig a gyorsvonati pótjegy-köteles vonaton a jegyvizsgáló akkor is pótdíj felszámítása nélkül adja ki a gyorsvonati pótjegyet, ha azt az utasnak a felszállási állomáson lett volna lehetősége előzetesen megvásárolni.

 

Ide kattintva elérhető a 2013. május 15-től gyorsvonati pótjegy-köteles vonatok jegyzéke.

Ide kattintva megtekinthető, hogy a Közforgalmú menetrend mely mezőiben jelennek meg gyorsvonati pótjegy-köteles vonatok.

Ide kattintva elérhető a gyorsvonati pótjegy díja.

Ide kattintva elérhetők a 2013. május 15-től érvényes menetrendi mezők.

Friss hírek

Hír

Vonattal az Utazás Kiállításra és még tovább…

A MÁV-START és a VOLÁN Egyesülés stratégiai együttműködési megállapodást kötött

Hír

Jelentős integrációs lépés a közlekedési szolgáltatásokban

A BKK Zrt. megkezdi a MÁV-START Zrt. jegyeinek értékesítését kelenföldi ügyfélközpontjában

Hír

Induljon vonattal a HVG Állásbörzére!

A MÁV-csoport számos állást kínál pályakezdőknek és diplomásoknak is.

Hír

Hazai pályán az első tíz, ÖBB-től vásárolt vasúti személykocsi

A kocsikat felújítás után, tavasztól állítják a miskolci térséget kiszolgáló regionális és távolsági forgalomba.

Hír

Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje, az UTAZÁS 2015 kiállítás

1 000 000 LEGO® kocka és Mauritius-szigeteki nyereményút az UTAZÁS 2015 kiállításon

Hír

Zarándokvonat Rákóczi-mozdonnyal a csíksomlyói búcsúba

Négynapos útra hív a MÁV-START és a Kárpáteurópa Utazási Iroda, a mozdony díszítésére bárki pályázhat.

Hírkereső :
A keresett szó vagy kifejezés

Állomáskereső

 

MÁVDIREKT

telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49,
külföldről: +36 1 444 44 99

Bejelentkezés az e-Ticketbe