Balatoni nyár 2013

Utazzon velünk a Balatonra!

Vegye igénybe szolgáltatásainkat: légkondicionált motorvonatok, kényelmes InterCity kocsikkal közlekedő gyorsvonatok, kerékpárszállító kocsik várják az utazókat 2013. június 15. és augusztus 25. között.Utazzon vonattal a Balatonra!  Válassza a Balaton Mix-et!    Családi nyaralás a Balatonon. Válassza a MÁV-START-ot!  Légkondicionált motorvonatok is közlekednek a Balatonon!


2013. június 15. és augusztus 25. között nyári menetrend lépett érvénybe a MÁV-START több vonalán. Az új menetrenddel párhuzamosan életbe lépő fejlesztéseknek köszönhetően minden eddiginél több klímás, komfortos, korszerű motorvonat közlekedik a Balatonnál, de javulnak a kerékpárszállítási és közvetlen vasúti eljutási opciók is, valamint érezhetően csökkennek a menetidők.

A teljes balatoni menetrend ide kattintva elérhető.

ÉSZAKI PART

A nyári menetrendi időszakban Budapestről a Balaton északi partjára 19 közvetlen és 3 pár átszállásos vonat biztosítja az eljutást az utazók számára.  A járatok között háromféle új vonattípus közlekedik, melyek a Kék Hullám, Katica és Tekergő fantázianevet viselik.

Az új járattípusokkal menetrendszerűbb, kiszámíthatóbb a közlekedés, és a különböző igényű utasok személyre szabott kiszolgálása is megvalósul.

Kék hullámKék Hullám

A Budapest – Tapolca között kétóránként közlekedő Kék Hullám sebesvonat Balatonfüredtől minden állomáson és megállóhelyen megáll. Ez a vonat légkondicionált InterCity kocsit is továbbít. A vonatokban kerékpárszállító kocsi közlekedik 16 akasztó kampóval. Balatonfüred-Tapolca között a vonat felár váltása nélkül igénybe vehető.

 

TekergőTekergő

Budapest – Tapolca között közlekedő Tekergő gyorsvonat kiválóan alkalmas csoportos utazásokra és nagyobb számú kerékpár szállítására is. Naponta 5 pár vonat közlekedik, többségében nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival. A vonatokra gyorsvonati pótjegyet nem kell váltani, kivétel a 16906/16907 számú vonatok. (Záhonyból/Záhonyba közlekedő átlós vonatok)

2013. július 6-tól szombatonként és vasárnaponként egy Tekergő gyorsvonat jubileumi járatként Nohab mozdonnyal közlekedik. Idén 50 éve állt forgalomba Magyarországon az egyik legszebb dízelmozdonyként számon tartott Nohab, melyet a menetrendszerinti forgalomból 13 éve kivontak. A vonat menetrendszerinti járat, így normál díjszabással igénybe vehető. A Nohab vontatta Tekergő gyorsvonat étkezőkocsival közlekedik.  

Közlekedési napok: augusztus 10., 11., 17., 18., 24., 25.

Szombat Vasárnap

Bp. Déli (11:30) Tapolca (15:04)

Tapolca (16:56) Bp.Déli (20:29)

Bp. Déli (7:30) Tapolca (11:04)

Tapolca (12:56) Bp.Déli (16:29)

A Nohabról bővebben olvashat, és elérheti képgalériánkat is ide kattintva.

Nohab I.Nohab II.Nohab III.

KaticaKatica

A Budapest – Balatonfüred között közlekedő Katica sebesvonat Székesfehérvártól minden állomáson és megállóhelyen megáll. A kétóránként közlekedő Desiro vonatok kerekes székes utazásra, illetve babakocsival is kényelmesek. Székesfehérvár-Balatonfüred között felár nélkül igénybe vehető.

 

 

A Balaton északi partjára Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, illetve Szombathelyről közvetlen, ún. átlós vonatot közlekedtet a MÁV-START.

DÉLI PART

A nyári időszakban a Balaton déli partjára a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy légkondicionált InterCity kocsival indulnak. (Az IC kocsi IC pót- és helyjegy váltása mellett vehető igénybe.) A járatokban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is közlekednek.

Újdonság és jó hír a kerékpárral Balatonra készülők számára, hogy a kerékpárok fel-és lerakodásában mind az északi mind pedig a déli parti nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedő vonatokban segítségükre lesz egy munkatársunk, aki a kerékpáros kocsit Székesfehérvár-Nagykanizsa és Székesfehérvár-Tapolca között kíséri.

Budapest-Déli pályaudvar és a Balaton déli partja között - a gyorsvonatok mellett - naponta több sebesvonat is közlekedik, amelyek a tóparton minden megállóhelyen megállnak, ezáltal közvetlen eljutást biztosítanak valamennyi üdülőterületre.

A MÁV-START kerékpárszállítást is biztosító közvetlen vonatokat indít a magyar tengerhez Nyíregyháza, Debrecen és Szolnok érintésével Záhonyból, Miskolcról, Szegedről, Pécsről, valamint Szombathelyről.

Győr és Siófok között naponta közlekedik egy vonatpár, mely Győrből 6:58-kor indul, Siófokra 10:00-kor érkezik, míg Siófokról 19:23-kor indul, Győrbe 22:26-kor érkezik. A vonathoz a vasúttársaság Székesfehérváron csatlakozást biztosít az északi part irányába.

 

Bagolyvonat

Az előző évekhez hasonlóan elindulnak újra mindkét partra a bagolyvonatok csütörtökönként, péntekenként és szombatonként, egy pár a Déli pályaudvar és Keszthely, míg további egy pár a Déli pályaudvar és Fonyód között, Budapestről késő éjszaka, a Balatonról pedig a hajnali órákban indulva. A bagolyvonatok vasútőrök kíséretével közlekednek az utasok védelme, és a vagyonbiztonság érdekében, továbbá esetenként a vasútőrökön kívül rendőri járőrszolgálat is lesz a vonatokon. A többi balatoni járaton is megerősíti a vasúttársaság a biztonsági szolgálatot, továbbá a fesztiválok esetén is lehet erre számítani. A rendőrség is fokozott jelenléttel segít a nagyobb balatoni állomásokon is.

A bagyolyvonat június 14-től augusztus 25-ig csütörtök, péntek, szombat továbbá aug. 18 és 19-én közlekedik, az alábbiak szerint:

Bp. Déli (22:40) - Siófok (00:52) - Fonyód (01:54)

Bp. Déli (23:40) - Siófok (01:50) - Fonyód (02:45) - Keszthely (03:30)

Fonyód (02:07) - Siófok (03:05) - Bp. Déli (05:14)

Keszthely (23:14) - Fonyód (00:01) - Siófok (00:58) - Bp. Déli (03:04)

 

Ezüstpart Expressz

Nyáron Miskolc és Balatonszentgyörgy között felújított kocsikkal közlekedő járatot közlekedtet a MÁV-START, Ezüstpart Expressz néven. A vonatok 52 férőhelyes, nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival, egy 1. osztályú kocsival és 5-6 2. osztályú kocsival közlekednek, emellett 2 darab kerekesszék biztonságos elhelyezetését is biztosítják. A szerelvények Expressz vonatként közlekednek, melyre 180 Ft helyjegy váltása kötelező (az utazás napján és csúcsidőszakra váltva 300 Ft). Gyorsvonati pótjegyet nem kell váltani.

 

Aranyhíd Expressz

A Szeged és Fonyód között közlekedő Aranyhíd Expressz közvetlen összeköttetést biztosít Szegedről, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Ceglédről és Dél-Pestről a Balatonhoz. A járat első osztályú kocsikból áll (melyek azonban másodosztályú menetjeggyel igénybe vehetők)  és egy 16 kerékpár szállítását lehetővé tevő kerékpárszállító kocsit is továbbít. A vonatra 180 Ft helyjegy váltása kötelező (az utazás napján és csúcsidőszakra váltva 300 Ft). Gyorsvonati pótjegyet nem kell váltani.

 

Győr és Siófok között közvetlen vasúti utazás

Egy új vonatpárral jelentősen javul Győr és az Északnyugat-Dunántúl összeköttetése a Balaton déli partjával, Győr és Siófok között biztosítva a közvetlen vasúti utazást. A vonat a Balatonnál mindenhol, a Székesfehérvár–Komárom vonalon pedig a nagyobb településeken áll meg.

Idén nyáron a Nohabon kívül az utasok egy másik kedvelt dízelmozdonnyal is találkozhatnak utazásaik során. Az alapvetően tolatási funkciót ellátó 408-as sorozatú mozdony, ismertebb nevén Púpos a nyári menetrend idején naponta két vonatot továbbít a Győr–Komárom–Kisbér–Székesfehérvár viszonylaton. A mozdony történetéről bővebben olvashat, és megtekintheti képeinket ide kattintva.

Balaton térkép

Balaton Mix: Vonattal és hajóval a Balatonon

2013. április 27. és október 6. között a Balaton körüli vasútvonalakra és a Balatoni Hajózási Zrt. menetrend szerinti járataira szóló Balaton Mix jeggyel bejárhatja a magyar tengert és környékét, akár kerékpárjával is. A kedvezményes utazási jegy kétféle időtartamra váltható, a 7 napos változat 2 szabadon választott napon, a 3 napos változat pedig 1 szabadon választott napon 0-24 óráig jogosít korlátlan számú díjmentes utazásra. A gyermekjegy 6-14 éves kor között váltható, míg családi jeggyel 2 felnőtt és legfeljebb 2 gyerek utazhat együtt. A Balaton Mix jegyet csoportok részére kedvezményesen értékesíti a MÁV-START. A Balaton Mix mellé, a Balatonhoz való eljutásra 50%-os alkalmi menettérti jegy váltható, mely a Balaton Mix jegy felmutatása mellett jogosít visszautazásra. (A 3 napos jegy mellé 50 km-nél rövidebb távolságra ez a kedvezmény nem vehető igénybe.)

Bővebb információkat olvashatnak a Balaton Mixről ide kattintva.

Kerékpáros kedvezmények

Balatoni kirándulása során se hagyja otthon kerékpárját, vegye igénybe a felújított, nagykapacitású kerékpárszállító vasúti kocsikat! A MÁV-START Zrt. és Balatoni Hajózási Zrt. kijelölt járatain a felnőtt, gyermek és családi Balaton Mix jeggyel személyenként 1 db kerékpár díjmentes kerékpárjeggyel szállítható (pl. családi Balaton Mix jeggyel utazó 2 felnőtt és 2 gyermek 4 db kerékpárt szállíthat). A díjmentes kerékpárjegyet az utazás megkezdése előtt meg kell váltani.

A Balaton Mix jegyek további kedvezmények igénybevételére adnak lehetőséget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 12 bemutatóhelyén és a Balatonfenyvesi Kisvasúton is.

Részletes információkért kattintson ide.

 

Kiadványainkat, így a Balatoni menetrend 2013 című prospektusunkat is elérhetik ide kattintva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Állomáskereső

 

MÁVDIREKT

telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49,
külföldről: +36 1 444 44 99

Bejelentkezés az e-Ticketbe