Oroszország - Moszkva

Oroszország fővárosa, Moszkva az orosz nép történelmének minden fontos korszakát csodálatosan színes képeskönyvként mutatja be egyedi épületeivel és hangulataival. A cári idők hajnalát élhetjük át a Kreml templomaiban, a Novogyevicsij-kolostorban és a Vaszilij Blazsennyij székesegyházban, a két kontinenst uraló állam fénykorát a GUM áruházban, az Arbatszkaján vagy a Tretyakov-Képtár és a Puskin Múzeum termeiben sétálva.

A Szovjetuniót és Közép-Európát hatalmában tartó kommunista rendszer által épített, a „világbirodalom” fővárosához méltó emlékek közül mindenkinek ismertek a hatalmas metróhálózat művészi állomásai, a Lenin-mauzóleum, a Lomonoszov-egyetem toronyháza, és Vera Muhina legendás szobra az Orosz Gazdasági Kiállítás bejáratánál. Az orosz és szovjet hatások mellett azonban ma már nemcsak a Moszkva folyó partján a Gorkij parkban sétálva hallhatjuk a változás szelét… hanem a modern felhőkarcolók közt, vagy az újjáépült Megváltó Krisztus székesegyházban is, illetve Sztálin nagyközönség számára is megnyitott bunkerében is.

Moszkva közvetlen környékén Szergejev Poszad (korábban Zagorszk) kolostorának, az egyik legfontosabb orosz vallási centrumnak kék-arany kupolái invitálnak egynapos kirándulásra, míg aki messzibb túrákat akar tenni, annak az Aranygyűrű (Zolotoje Kolco) városainak – Vlagyimir, Szuzdal, Jaroszlavl, Kosztroma, Vologda – felfedezését ajánljuk.

Budapestről Moszkvába kedvező árakon, és kényelmesen utazhat a Tisza nemzetközi gyorsvonaton az orosz vasút hálókocsijaiban A hangulatos és kényelmes, ágyneművel és mosdóval felszerelt egy- két vagy háromágyas fülkékben kellemesen töltheti az éjszakáit, és még az eltérő nyomtávolság sem okoz gondot. A vonat közvetlenül Moszkva belvárosának szélére érkezik, ahonnan a szállások és a látványosságok metróval, vagy más tömegközlekedési eszközökkel is könnyen elérhetők.

Menetrendek és árajánlatok

A Tisza nemzetközi gyorsvonat mindennap közlekedik az alábbi menetrend szerint:

16 Tisza 15
A vonatban kizárólag orosz hálókocsik közlekednek!A vonatban Csaptól orosz étkezőkocsi közlekedik.   A vonatban kizárólag orosz hálókocsik közlekednek!A vonatban Csapig orosz étkezőkocsi közlekedik.
18:40 Budapest-Keleti 11:20
20:03 Szolnok 9:50
21:35 Debrecen 8:12
22:09 Nyíregyháza 7:24
23:56 Záhony 4:58
20:03 Kijev 11:07
9:26 Moszkva Kijevszkaja 23:30

A vonat részletes menetrendje és kocsiösszeállítása itt érhető el (a kocsik Ukrajnában és Oroszországban is a vonat elején illetve végén találhatók).

A vonaton közvetlen forgalomban kizárólag hálókocsik közlekednek, a menetjegyhez hálókocsijegy váltása is kötelező. Az egyes komfortkategóriákban érvényes menetdíjak Budapestről a következők:

  Menetjegy osztálya: Menetjegy ára egy útra Menetjegy ára oda-vissza hálókocsijegy ára egy útra
3 ágyas fülke (Tourist) 2. osztály 117,80 € 201,60 € 32 €
2 ágyas fülke (Double) Magyarországon és Ukrajnában 2. osztály, Oroszországban 1. osztály 131,20 € 228,40 € 53 €
1 ágyas fülke (Single) 1. osztály 175,60 € 301,40 € 101 €

További orosz célállomások

Moszkvából az új Szapszan-gyorsmotorvonatokkal vagy a legendás éjszakai expresszek egyikével kényelmesen eljuthatunk Oroszország másik központjába, Szentpétervárra is. A Néva csatornái mellett álló színpompás templomok és paloták a cári idők nagyságát tükrözik – csakúgy, mint a város környéki cári birtokok (Peterhof, Carszkoje Szelo (ma Puskin), Pavlovszk, Oranienbaum (ma Lomonoszov) és Gatcsina) – melynek végére a folyón horgonyzó Aurora cirkáló tett pontot.

A Moszkva - Szentpétervár - Helsinki vonalon közlekedő vonatok menetrendjét innen töltheti le.

A végtelen orosz birodalom természeti és kulturális sokszínűségét a legjobban a világ leghosszabb vasútvonala, a Csendes-Óceán partjáig két kontinensen át húzódó transz-szibériai vonalon fedezhetjük fel. Jekatyerinburg (korábban Szverdlovszk), Omszk, Novoszibirszk és a Bajkál-tó szélén fekvő Irkutszk csak a legfontosabb állomások a végállomásig, Vlagyivosztokig. Aki azonban közelebbi célponton szeretné felfedezni Oroszország különlegességeit, annak a "Volga anyácska" menti városokat: Nyizsnyij Novgorod-ot (korábban Gorkij), a tatár nép és az iszlám vallás hatását magán viselő Kazany-t, a Lada-gyárnak otthont adó Togliatti-t és a II. világháború egyik legnagyobb csatáját megélt Volgográd-ot (korábban Sztálingrád) ajánljuk úticélként.

Az orosz belföldi és egyes nemzetközi vonatokra a menetjegyek árát az igénybe vett vonat, kocsiosztály, a jegyváltás- és az utazás napja határozza meg. A rendelkezésre álló árakról kérjük, tájékozódjon jegypénztárainkban!

Moszkvában a pályaudvarok közötti legegyszerűbb összeköttetést az 5-ös metróvonal (a Кольцевая azaz körjárat) biztosítja. A Kijevi, Kurszki, Paveleci és Belorusz pályaudvarok a megfelelő nevű metrómegállóknál találhatóak, a Rigai pályudvarhoz a Proszpekt Mira, az Októberi, Jaroszlavi és Kazanyi pályaudvarhoz pedig a Komszomolszkaja megállónál kell leszállni. Az egyes pályaudvarokról a következő irányokba indulnak vonatok:

Kijevszkaja Kijev, Lvov, Budapest, Vnukovo repülőtér
Belorusszkaja Szmolenszk, Minszk, Vilnius, Kalinyingrád, Varsó, Prága, Berlin, Seremetyevo repülőtér
Oktyabrszkaja Szentpétervár, Helsinki, Tallinn
Jaroszlavszkaja Szergejev Poszad, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg, Novoszibirszk, Irkutszk, Vlagyivosztok, Ulan-Bator, Peking, Phenjan
Kazanyszkaja Kazany, Togliatti, Szamara, Ufa, Nyizsnyij Novgorod, Jekatyerinburg, 
Paveleckaja Volgográd, Szaratov, Baku, Almati, Domogyedovo repülőtér

Figyelem! Az oroszországi utazások magyar állampolgárok számára vízumkötelesek! Vízum igényléséhez keresse fel az orosz nagykövetség konzuli osztályát a http://www.hungary.mid.ru/hu/cons_hu.html címen.

Állomáskereső

 

MÁVDIREKT

telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége belföldről: 06 (40) 49 49 49,
külföldről: +36 1 444 44 99

Bejelentkezés az e-Ticketbe